Upgrade naar Joomla 4

Bijna 10 jaar geleden is Joomla 3 uitgebracht. Inmiddels is al enige tijd Joomla 4 gereleased. Voorlopig werkt Joomla 3 nog tot eind 2023. Hierna zal deze versie van Joomla niet meer ondersteund worden.

joomla 4 0
Joomla 4

Verschil Joomla update of upgrade

Eén van de vragen die we regelmatig krijgen is waarom deze migratie noodzakelijk is, ook wanneer er al een onderhoudsabonnement afgenomen wordt. Binnen het Joomla abonnement wordt er alleen binnen de bestaande versie geüpdatet. Dat geldt dus voor alle versies van Joomla 3.x, maar niet wanneer je naar de volledige nieuwe versie Joomla 4 wilt gaan. Het CMS-systeem is dusdanig anders, dat er veel aanpassingen nodig zijn. Zowel voor het gebruik van de template als ook bepaalde modules en componenten. Dat is dus niet te vergelijken met elkaar. De Joomla 4 versie is dan ook een upgrade en geen update.

VEELGESTELDE VRAGEN

Je website gaat eind 2023 niet offline, maar voldoet niet meer aan de beveiligingsnormen. Dat betekent dat je een verhoogde kans hebt op spam, malware en gehackt te worden.

Er zijn verschillende opties:

  1. Je website is dermate verouderd dat je zelf wel toe bent aan een nieuws design. In dat geval adviseren we je om een hele nieuwe website te laten bouwen.
  2. Ben je nog blij met je site? Dan is het in de meeste gevallen 1-op-1 overzetten, maar we moeten wel kijken in hoeverre dat mogelijk is binnen de versie die je nu gebruikt.
  3. Je bent blij met het design, maar je wilt wel graag wat nieuwe features erbij (zoals een instagram feed, etc). In dat geval nemen we het design 1-op-1 over, maar zetten we de nieuwe eigenschappen erin.

We kijken per project naar wat er moet gebeuren voor de migratie. Een gemiddelde migratie zal minimaal 8 uur in beslag nemen. Maar dit kan anders worden wanneer je veel maatwerk in je huidige site gebruikt. In sommige gevallen kan je misschien beter een nieuwe website bouwen in plaats van de oude site nabouwen, maar het hangt er vanaf hoe oud of complex de website is. Overweeg je al om iets aan je site te veranderen? Dan is dit hét moment om een frisse start te maken.

In het service en onderhoudscontract voeren wij de updates binnen Joomla 3 door.  In dit geval is het versienummer van Joomla van 3 naar 4 een upgrade. Per jaar komen er meerdere updates uit van Joomla en gebruikte extensies.

In december 2023 willen we alle websites hebben overgezet naar de nieuwe versie. Dat betekent wel dat je als klant op tijd moet zijn met het aanvragen van een nieuwe website.

Sommige extensies zijn niet over te zetten naar de Joomla 4 versie. We gaan dan uiteraard op zoek naar een alternatief. Wat de impact daarvan is moeten we per project bekijken. Uiteraard gaan we hier zorgvuldig in adviseren.

Nee, maar we raden het wel aan in verband met de veiligheid. De meeste sites die gehackt worden, zijn namelijk niet up to date.

Gemiddeld gaat een website 3 tot 5 jaar mee, maar het hangt af van het ontwerp, je branche, je doelstelling en hoe vaak je hem update.

Als je website ouder is dan 3 jaar is het raadzaam er eens naar te laten kijken. Vaak zijn onze klanten na 5 jaar wel toe aan iets nieuws, omdat er zowel qua design als techniek veel is veranderd. Zo zijn websites vaak niet meer geschikt voor alle schermen. Tegenwoordig vindt het meeste websitebezoek mobiel plaats en Google houdt hier ook rekening mee in de zoekresultaten.

De migratie staat los van je e-mail en hosting. Er gaat dus geen data verloren, de hosting verandert niet en je kunt alles op dezelfde manier blijven gebruiken.

banner avg

Onze Hutspotters